26 April 2018

35 Weeks

Assalamualaikum~

Ya tohaaaan.
Lama sungguh aku tak update blog ni .
Nak kata busy , yelah busy sikit . sikit je .
Sebenarnya tak ada idea hihihi

Ok sebenarnya nak cerita pasal pregnancy kali ni je .
Kalau taknak baca sila lah click pangkah di atas kanan anda atau jika anda guna handphone , sila lah off handphone anda kendian jadikan handphone anda sebagai sendal pintu .
hehehh

So minggu ni dah 35 weeks .
Lagi berapa hari ntah nak 36 weeks .
Pregnant kali ni aku macam serba salah sikit kat baby .
Sebab aku selalu lupa aku dah berapa weeks .
Masa first pregnant dulu setiap weeks aku ingat , hari ke berapa pun ingat .
Sikit lagi nak ingat dah berapa jam baby ada dalam perut . ahaha menipuuuu !

Ada beza tak pregnant kali ni?

Jawapannya ..
BANYAK !

Pertama , Dari awal pregnant sampai ke hari ini aku langsung tak ada alahan .
Alhamdulillah ....
Nak bandingkan dengan yang first , sampai nak masuk 6 bulan pun aku still tak boleh makan .
Asyik muntah je kan .
Haaa yang kali ni , asyik nak makaaaan je sampai nak termuntah sebab perut dah penuh sangat hahahaa terbalik .

Kedua , kaki aku tak bengkak .
Sekali je bengkak , tu pun tak teruk .
Dan dalam masa sehari surut terus bengkak tu .

Ketiga , apa ek .
Tadi macam ingat . Lupa pulak nak taip apa .

Keempat terus la . hahahah
Muka aku pulak teroxxx .
Start 4 bulan camtu , muka aku naik bijik-bijik .
Mula-mula ingatkan nak tumbuh cendawan ke apa hahahaah .
Rupanya dia macam ruam-ruam gedik gitu .
Jerawat yang pedih pun sukati dia je tumbuh .
Muka aku sejenis jarang tumbuh benda-benda ni .
Tapi time pregnant ni dia tumbuh pulak .
Plus aku malas gilaaa nak pakai apa-apa skincare .
Dasar pemalas !
Sampai la bulan ke 8 camtu baru ada kesedaran ,
aku pakai Mary Kay .
Guna pore minimizer dan moisturizer Mary Kay ,
terus rasa cantik macam Fazura . hmmmm
jerawat pun lariiii


Kelima ,
Braxton Hicks start dalam 33 weeks .
Tau tak Braxton Hicks ?
Alaa yang nyanyi lagu Unbreak My Heart tu. 
Cer google .
Kalau tak silap dulu dalam 35 weeks baru rasa Braxton Hicks tu .
Eh entah la dah lupa .


Keenam ,
Kuatnya baby gerak ! 
dulu ingatkan dah kuat dah , rupanya yang ini lagi kuat movement dia .
sebab boy kot ? hihi tak sure lah kan .
Tapi serious laaa kuat sangat .


Ketujuh ,
Berat . Sekarang aku tengah control makan .
Tak boleh makan banyak sangat (walaupun aku kurus)
Sebab nak elakkan baby terlalu besar , nanti susah nak teran .
Dan kalau boleh aku taknak operate lagi untuk keluarkan si kecik ni .
Pregnant yang first dulu kan aku makan tak hengat dunia .
Berat naik mendadak sampai kena minum air gula 3 kali .
Baby membesar dengan jayanya .
Operate lah jalan keluarnya huhuhuuu .
So kali ni , Alhamdulillah , berat baby ikut yang sepatutnya .
Tolong lah doakan aku boleh bersalin secara normal .

Haa setakat ni itu lah perbezaan yang aku boleh cerita .
Ada lagi , tapi macam tak patut je cerita kat sini kheennn .
hehehh

Harini aku puasa .
banyak hari lagi aku nak ganti oi !
Oh cakap pasal puasa , aku nak cerita sikit .
Serious perbezaan yang sangat banyaaak aku rasa bila puasa semasa pregnant dan puasa semasa menyusu baby .

Puasa semasa pregnant bagi aku NO HAL .
Lagi-lagi kalau tak ada alahan .
Lapar dan haus sudah semestinya .
Kan memang itu tujuan kita berpuasa ? Untuk memahami orang lain yang tidak mampu makan dan minum .
Aku still bertenaga, Alhamdulillah .
yang penting sahur . Pernah je sahur just makan biskut cicah susu .
Alhamdulillah , puasa penuh haritu hehehehh

TAPI

Puasa semasa menyusu TERSANGAT LAH LETIH .
Aku dah experienced dua-dua dan ini pendapat aku .
Aku tak tahu lah kalau orang lain .
Tapi serious laaaaah haus sangat6383528282135 .
Haus n lapar dia lain macam weh .
Nampak meja pun macam nampak roti john .
Haaa ibu-ibu yang menyusu dan berpuasa yang baca blog ini jangan terus bukak puasa pulak ye hihihi .
Try bertahan dulu yeaaaa 

Heee ok lah setakat ni je lah taip .
Waktu lunch office pun dah nak habis .
Nanti kalau rajin aku update lagi yaaa .

Adios !



No comments:

Post a Comment