19 April 2016

Bercuti di Seri Pengantin Resort , Janda Baik

Assalamualaikum~

untuk siapa-siapa yang plan nak pegi bercuti area Janda Baik tu , boleh la singgah baca blog Anis nih. (panggilan nama Anis untuk entry kali ni sebab menghormati pembaca pangkat makcik-makcik atau pakcik-pakcik baca.. heheh)

Ok ni review Anis sendiri untuk Seri Pengantin Resort .

Anis ambik rate bilik yg biasa-biasa je memandangkan masa tu duit segan-segan nak ada , tapi gedik nak pegi bercuti jugak kan . haha
Jadi Anis ambik Deluxe Garden View , iaitu RM220 satu malam .
Sesuai lah untuk family Anis yang kecik ni .
Anis, husband, dan anak kecik sorang .

Kat web Seri Pengantin Resort tu sendiri ada bagitau ,
check-in pukul 3.00petang , check-out pukul 12.00tengah hari .
Jadi kami gerak dari rumah (Subang Airport) lebih kurang pukul 1.15petang .
Dalam pukul 2.25petang gitu lah sampai .
memandangkan check-in pukul 3petang ,
kami pegi makan dulu .

Keselesaan : 4/5
** Kureng 1 je sebab masa mula-mula tu tak dapat remote control aircond .
So beku lah kami dalam bilik tu .
Lepastu husband yang pegi ambik sendiri remote aircond dari staf kat bilik reception tu .
Pastu kadang-kadang elektrik bilik tu macam kejap kuat kejap slow , jadi lampu pun jadi terkelip-kelip bila power elektrik tu slow. Tapi satu saat dua saat gitu je ..

Kebersihan : 5/5
** Benda first Anis check kalau pegi mana-mana hotel adalah toilet .
Toilet Seri Pengantin ni sangat bersih dan selesa . Cuma lampu toilet dia je malap sikit .
Mungkin sebab nak menaikkan mood honeymoon buat pengantin-pengantin yang check in sini kot haha.. Dah namanye Seri Pengantin ye dok .

Kedamaian : 3/5
** Nak kata sunyi tu memang sunyi lah kan sebab jauh dari jalan raya , takdelah dengar bunyi motor ke lori ke kan . Tapi boleh dengar orang jalan-jalan dan bercakap-cakap kat luar .
Yelah sebab bilik lain sebelah-sebelah tu je .
Boleh bukak pintu ke balkoni kalau nak rasa damai sikit .
Tengok pokok-pokok bunga kat luar tu sambil dengar bunyi cengkerik . Hehe


Kemudahan : 4/5
** Kureng sikit laa . TV yang disediakan kureng cun sebab buatkan kami sakit mata nengoknya . Warna skrin hijau , kami adjust tapi gitu jugak ghopenyee ..
Comforter ada 2 . Selesa sebab tebal macam duk kat Korea gituu.
Almari baju ada 1 , boleh gantung baju-baju dalam tu .
Kabinet TV ada laci .. laici je takde hahaha
Meja makeup dan cermin disediakan .
Heater pun disediakan , so boleh masak air .
Teh , cawan , sudu pun ada . Tapi tak perasan pulak teh apa .
Towel yang disediakan sebanyak 2 helai , okay je kan .
Macam biasa la, sabun dan syampu disediakan jugak .
Water heater untuk shower berfungsi dengan baik .

Parking
Kawasan parking luas dan rata (tak berbukit) .
Cuma tak berbumbung .
Jadi jangan lupa bawa payung .

Makan
Tak silap Anis , Seri Pengantin Resort ni tak ada sediakan cafe untuk makan .
Kena keluar dari resort ni untuk ke kedai makan .
Kedai makan terdekat adalah berdekatan dengan Danau Daun Chalet .
Nama kedai makan tu Kopi n Kraf kot .
Tak ingat pulak nama kedai tu apa , lebih kurang gitu la nama dia .
Tak pun korang boleh teruskan perjalanan , ada gerai-gerai makan tepi jalan dan kedai runcit .
Kalau rasa nak makan maggi je atau biskut-biskut, boleh beli kat bilik reception je , so tak perlu keluar .

Aktiviti
Aktiviti yang boleh dibuat kat sini tak banyak .
Kat sini boleh mandi pool dan bagi ikan makan .
Kalau tak silap Anis , itu je lah aktiviti yang boleh dibuat kat resort ni .
Aktiviti lain macam ATV, mandi sungai, air terjun, mungkin kena keluar jauh sikit .
Kalau tuan-tuan puan-puan tengok kat blog-blog lain yang share pasal Seri Pengantin Resort ni ,
diorang ada mandi sungai .
Malangnya masa Anis pegi , sungai tu dah macam takde air . Takat buku lali je .
Jadi mandi kat swimming pool je la ..

Swimming Pool
Kat sini ada dua swimming pool .
Satu untuk dewasa , dan satu lagi untuk kanak-kanak .
Yang untuk kanak-kanak tu , airnya takat pinggang Anis je .
Tapi untuk dewasa , sangat-sangat dalam .
Anis ni kategori tinggi jugak lah orangnya .
Tapi memang tak boleh jejak lantai langsung .
Jadi masa tu macam takde siapa yang mandi situ , semua sumbat dalam pool kanak-kanak . hahaha
Air pool tu pulak adalah dari air bukit .
Kurang bersih sebab bila tengok betul-betul , boleh nampak keladak-keladaknya walaupun masa tu kami orang pertama masuk pool .
Tapi airnya sangat sejuk !
Jangan lupa bawa pelampung untuk anak-anak ya !

Kolam ikan
Kolam ikan terletak dekat dengan reception .
Korang boleh beli makanan ikan dalam bilik reception tu , RM1 sebungkus .
Lepastu , buat lah kenduri kat kolam tu ya !

Kat bawah ni Anis sertakan gambar-gambar bilik Deluxe Garden View .

Seri Pengantin Resort

ni pandangan dari luar , kat tempat parking

toilet yang bersih , satu toilet bowl dan satu bath tub



barang mandi yang disediakan , 2 helai towel , sabun dan syampu



simple je , tapi selesa


ni pandangan dari balkoni




itu jeee..
selamat bercuti !

:)

06 April 2016

Kelantan Negeri Teruk? Betul ke?

Assalamualaikum~

Sebenarnya dah lama nak cakap pasal ni .

Aku duk fikir-fikir je .
Sebab ni isu sensitif .
Tapi sebab aku tengok macam makin menjadi-jadi , aku tulis jugak lah .

Contoh #1

A : Eh Senah baru kawin kan , aku pegi kenduri dia. Apsal kau tak pegi?
B : Aku ada hal haritu..
A : Ooo yeke.. Tapi laki dia orang Kelantan...
B : Yekeee

> Kenapa perlu ada perkataan "tapi"?

dan kenapa tetiba je cakap laki dia asal dari Kelantan sedangkan tadi kau tanya pegi ke tak kenduri dia kan.
haa nampak?

Contoh #2

A : Tu yang tudung oren tu staf baru weh . Baru masuk harini .
B : Ooo yeke. Dia department mana?
A : Dia department Account . Orang Kelantan....

> Kenapa tetiba kau bagitau yang si tudung oren tu orang Kelantan? Si B tu takde tanya pun..

Seolah-olah negeri asal si tudung oren tu sangat pelik . apakah??? mengapakah???


Contoh #3

A : Kau nii bila nak kawin ni . Aku tak sabar nak makan nasi minyak kau.
B : Nak kawin apa nya , calon suami pun takde .
A : Harraz Danial Darwish Naufal Rayyan Beckham tu kan nak ngorat kau . On je lah .
B : Ehh taknak lah . Dia orang Kelantan lah . Kang tak terjaga la rumah aku, sepah2 , kotor . Orang Kelantan pengotor kottttt !

> Seriously? Orang kelantan pengotor? Buktikan !


Contoh #4

A : Weh tahniah ! Dah bertunang dah kau ! Tunang kau orang mana?
B : Thanks... Orang Kelantan..
A : Wooo.. habis lah kau .. kena cakap Kelantan lah kau nanti ..

> Kalau kawin dengan orang Kelantan je ke kena cakap Kelantan?

Kalau tak cakap Kelantan , batal ke kawin tu? ke dosa? kehkehkeh

Contoh #5

Korang ingat lagi tak perempuan yang gaduh sebab rebut lelaki tu?
Alaa yang rambut kuning , muka putih gebu gebas tuuu .
Dalam video dia yang viral tu dengar macam bahasa Kelantan .
Yang aku pelik , kenapa tajuk-tajuk yang orang share kat facebook tu kebanyakannya "Gadis Kelantan Gaduh blablabla"
Kenapa perlu mention Kelantan kat tajuk tu ?
Kenapa kalau negeri lain buat hal , takde pulak jadi macam ,
"Lelaki Selangor ragut blablabla"
Takde kan ??


Haa boleh paham tak apa yang cuba aku sampaikan?

Negeri Kelantan ni macam dipandang serong .
Tak boleh silap sikit .
Kenapa jadi camtu ?
Pada pandangan aku ,
Orang Kelantan ni bahasa dia pekat , mungkin ramai yang susah nak paham bila diorang bersembang .
Dan ada antara diorang yang susah nak cakap bahasa keyy ellllll korang tu sebab bahasa diorang pekat sangat .
Disebabkan itu , diorang pun hanya bercakap/bersembang dengan sesama diorang je .
Senang ! Nak buat lawak pun , sesama diorang je paham .
Kang buat lawak dengan korang , korang tak paham lawak tu . Takde lah CHIAA CHIAAA . krik krik lah jadinya .
Tapi ada dari kalangan korang ni sesedap rasa label diorang ni berpuak-puak hanya sebab taknak sembang dengan korang .
Ambik contoh camni , korang pegi kenduri dengan family/kawan korang , ada ke korang tetiba pegi tegur orang-orang lain yang duduk kat meja lain? Dah la tak kenal , nak tegur-tegur . Ntah-ntah kenal pun tak tegur . Korang mesti lah duduk sama-sama dengan family/kawan korang je kan . Takde nya korang pegi duduk kat meja lain . Kalau boleh nak jugak duduk semeja kan?
Mungkin ada lah sekerat dua yang friendly tegur-tegur sana sini , tapi tak semua kan?
Sama lah macam orang-orang Kelantan yang korang kata berpuak-puak tu .
Cuba lah korang fikir positif sikit. Cuba korang tegur orang-orang Kelantan ni terlebih dahulu . Confirm diorang akan cakap dengan baik .


Yang paling aku menyirap bila ada yang cakap orang-orang Kelantan ni pemalas , pengotor , pesepah , peserabut dan segala pe-pe lagi .

Bukan lah aku nak backup orang Kelantan sebab suami aku orang Kelantan .
Tidak sama sekali okay ! Kalau suami aku orang negro pun aku akan cakap jugak Kelantan sebenarnya tak yang macam korang fikir tu !
Orang Kelantan pengotor?
Orang Kelantan pemalas?
Please la korang . Kemon la .
Adil ke korang label orang Kelantan camtu sedangkan tak semua orang Kelantan camtu .
Of course la ada yang pemalas pengotor .
Kenapa? kat Penang takde langsung orang pengotor pemalas ke? kat KL takde ke? kat Johor? kat negeri-negeri lain takde langsung ke?
Apa yang membuatkan korang cakap diorang tu pengotor?
Pernah duduk sekali ke? Atau korang penah kawin dengan SEMUA orang Kelantan?
ahaha soalan macam lawak-lawak . tapi aku serious ni .
*muka serious*
Yelah , korang cakap tu sure sangat macam pernah duduk sekali je aku tengok ....

setakat ni Alhamdulillah , suami aku selalu kemas rumah , bangun awal , uruskan anak , cuci toilet blablabla

aik aku buat apa? aku pemalas ! aku tengok je suami aku uruskan rumah sambil makan kuaci . ahahaha korang taknak cakap aku ni orang Kelantan ke?

Sebenarnya dia pemalas ke, pengotor ke, peserabut ke,  perpustakaan ke , bukan disebabkan oleh negeri asal dia . Ia adalah dari didikan mak ayah .

Macam mana kau didik anak kau , begitulah anak kau nanti, InsyaAllah .
Apahal tetiba korang cop-copkan orang Kelantan gini, orang Kelantan gitu ?
Alhamdulillah suami aku sangat rajin orangnya sebab didikan mak dan ayah dia , walaupun mak ayah dia dua-dua asal dari Kelantan .
Jadi masihkah korang nak cakap orang Kelantan camtu?
Contoh terdekat dah tu aku bagi .

Alah kita-kita ni pun yang asal dari negeri lain pun ntah-ntah pengotor .

Tapi sibuk cakap orang Kelantan jugak yang pengotor .
Kemon la .

Lepastu tak habis-habis cakap kat Kelantan jalan rosak , jalan teruk , tak maju .

Eh kat KL tu kau ingat semua jalan elok ?
Apa kat KL tu kalau jalan berlopak tutup sendiri ?

A : Jalan kat Kelantan semua teruk-teruk .

B : Tak la , cantik je jalan dia. Okay je .
A : Teruk lah . Kau pegi jalan yang kat mana yang elok tu?
B : Kat Kota Bharu .
A : Oo memang lah okay, itu bandar . Cuba kau pegi tempat yang hulu-hulu sikit . Teruk weii jalan dia ...

Eh eh . dah kata hulu-hulu , memang lah jalan tak cantik .

Alah kat KL tu kau ingat semua tempat hilir-hilir ke ?
KL pun ada tempat hulu . dan kau tengok lah jalannya macam mana .
teruk jugak .
Habis kau expect apa sebenarnya kat Kelantan ?
Semua jalan disaluti emas baru kau nak cakap jalan kat Kelantan elok ke cane?

Serious lah aku cakap , sebelum aku jejak Kelantan memang aku percaya bulat-bulat cakap orang yang jalan kat Kelantan teruk . Korang punya sembang tu sampai buat aku bayangkan kalau minum air dalam kereta mesti tumpah-tumpah sebab jalan tak rata, atau bila bercakap dalam kereta jadi macam penyanyi opera sebab banyak vibrato . haaa sampai camtu tau .

Aku memang tak pernah pegi semua tempat dalam Kelantan .
aku banyak pegi area Kota Bharu je .
Okay-okay je jalan dia . korang nak main roller blade atas jalan tu pun tarahal .
Nak suruh aku pegi area hulu Kelantan untuk tengok jalan teruk ?
Tak payah . sebab kat KL yang dibangga-bangga tu pun ada jalan teruk .
Jadi , sama je .


Nak kata orang Kelantan taknak campur negeri lain ?

Eh kawan-kawan suami aku punya isteri kebanyakannya dari Kelantan .
dan kalau jumpa masa raya , memang aku dikelilingi orang-orang Kelantan .
Jujur la cakap , semua friendly , sembang-sembang dengan aku elok je .
Diorang try control bahasa diorang supaya aku mudah paham . Biasa lah kadang-kadang terlepas jugak perkataan-perkataan Kelantan . Normal lah .
Give and take . Bila diorang try cakap bahasa sini , aku jugak selit-selit perkataan Kelantan .
Baru nampak keserasian gittewww ahaha . Korang yang tak pandai nak join . huh !

Korang baru dengar perkataan Kelantan sikit , dah buat-buat serabut kepala otak .

Tak paham langsung katanya .
Korang yang malas ambik tahu . Padahal perkataan simple-simple je macam
"Nok makey tepak sekalo ko?"
Cuba lah jalan sikit otak tu kalau dengar .
Paham sikit-sikit takpe dah . Boleh agak dia cakap apa .
Buat-buat tak paham langsung konon . Padahal malas ambik tahu .
Eleh , bahasa Korea tu kemain korang siap google-google bagai .
Siap belajar tulisan Korea . Gedik ahahaha

Ok.. setakat ni saja lah..

Sesiapa yang terasa tu , maaf lah ye bahasa agak kasar .
Ubah la persepsi korang pada Kelantan .
Bosan dah aku dengar .

sekian, terima kasih .....